سهام ارزان قیمت بخریم یا گران؟
چگونه از نسبت P/E در انتخاب سهام استفاده کنيم؟
بزرگترین اشتباهی که عموم مرتکب آن می شوند این است که بجای توجه به ارزش ذاتی سهام به قیمت آن توجه مینماید « چارلز داو»
بورسینس: اکثر سرمایهگذاران بی تجربه دوست دارند که سهام ارزان بخرند. البته انجام اینکار عیب و اشکالی ندارد به شرطی که هدف سرمایهگذار مذکور از ارزان بودن سهام، ارزان بودن سهام در برابر ارزش ذاتی آن باشد، نه کم بودن قیمت سهام. یعنی سرمایه گذار هنگام تصمیمگیری در مورد یک خرید سهم، قیمت را کنار بگذارد و به این توجه کند که آیا این قیمتی که در بازار مورد معامله میگردد بالاتر از ارزش ذاتی سهام است یا پایین تر از آن؟
برای مشاهده کامل متن به ادامه مطلب مراجعه کنید.
۱۰ قاعده طلائی سرمایه گذاری موفق
1⃣ شیفته و مبهوت بازده های گذشته نشوید
2⃣ تنها از یك روش برای انتخاب سرمایه گذاری استفاده نكنید
3⃣ به طور مستمر سرمایه گذاری كنید
4⃣ به سرمایه گذاری های خود تنوع ببخشید.
5⃣ به هنگام ناپایداری و بی ثباتی بازار ، صبر و بردباری پیشه كنید
6⃣ حد معقولی از ریسك را بپذیرید تا از رشد باالقوه ی بازار سهام محروم نشوید
7⃣همواره به بازارهای غیر مالی نیز توجه كنید
8⃣ تنها بر اساس شنیده ها عمل نكنید
9⃣ با هوشیاری و آگاهی سرمایه گذاری كنید
چگونه بدون پول وارد معاملات بورس شوید؟
برای اینکه یک فرد تازه کار از یک سو خرید و فروش سهام و سایر اوراق بهادار را آغاز کند و از سوی دیگر از ریسک های بازار در امان باشد، میزان ریسک پذیری خود را بسنجد، و یاد بگیرد که چگونه از فرصت های بازار، استفاده لازم را ببرد و چگونه خود را در برابر زیان و حفظ سرمایه مصون بدارد، بهترین راه حل این است که قبل از ورود رسمی به بازار، در تالار مجازی بورس به آدرس Irvex.ir ثبت نام کند.
۳ نکته مهم مخصوص بورس ایران:
:one: معامله در روند بهتر از منتظر نشستن برای سقف و کف است.
:two: بگذارید معاملات در سود ادامه پیدا کند و در عوض جلوی معاملات ضرر را بگیرید.(حد ضرر)
:point_left:هرکس به شما گفت حد ضرر در بازار ایران معنا ندارد با مشت بکوبید تو صورتش!
:three: هنگامی که معامله شما در سود است قسمتی از سود خود را سیو کنید می توانید به موقع از سهم خارج شده و سیو سود کنید زیرا روند در نهایت به پایان می رسد.
چرا بیشتر معامله گران شکست می خورند؟
هرچند فعالیت در بازارهای مالی به یادگیری نیاز دارد ولی آشنابودن به تکنیکها شرط لازم موفقیت در بازار است ، آنچه اهمیت دارد اصول و نظم شخصی است. موفقیت و توسعه فردی و اجتماعی با نظم به دست می آید.داشتن انضباط شخصی به آموخته ها نظم می دهد و معامله گر را پایبند به سیستم از پیش تعییین شده می نماید. آموخته ها باید با مباحث روانی فرد و مدیریت مالی در آمیخته شوند تا الگوی منظمی به معامله گر بدهد. به طور مثال صبور بودن با تحلیل درست و رعایت اصول مدیریت مالی می تواند منجر به موفقیت فرد در بازار مالی شود. حال اگر یک معامله گر این اصول را بداند ولی رعایت نکند نمی تواند موفق باشد و شکست خوردنش حتمی است.
مشکل آنجاست که همه چیز در نظریه قشنگ است ولی وقتی معامله گران به عمل می رسند به دشواریها برخورد می کنند .دانش جویی که در کلاس تکنیکال الگوی هارمونیک،امواج الیوت و … را بخوبی فرا می گیرد احساس می کند رمز تولید ثروت را یافته است در حالیکه هنگامی که همان مباحث را در عمل اجرا می کند نتیجه معکوس می گیرد چرا؟ چون ورود به دنیای معامله گری شرایط لازم روانی را نیاز دارد که معمولا غیر قابل یادگیری است و به تواناییهای درونی روانی فرد نیاز دارد . بنابراین حس آرامش و داشتن اعتماد به نفس کافی و پرهیز از رفتارهای هیجانی مانند ورود بی موقع و یا حس انتقام از بازار هنگام شکست می تواند مثمر ثمر باشد. به نظر من فرد معامله گر یک فرد منسجم و قوی از حیث روانی باید باشد که منطق اولویت نخست او است و توانایی کنترل رفتارهای هیجانی در هنگام مواجه با ضرر را باید داشته باشد. هر چند تکنیکهای بسیاری در بازار وجود دارد ولی هر معامله گر باید خودش به سیستم معاملاتی خود دست یابد که این مهم در کوتاه مدت نمی تواند جوابگو باشد و نیاز به تمرین و تجربه دارد.البته مطالعه روشها و تجربیات افراد بی اثر نمی باشد چرا که مطالعه باعث انسجام ذهن می شود که شرط لازم معامله گری است. معامله گری مانند شغلهای دیگر نیست که به فرد بیکار پیشنهاد شود در آن زمینه شاغل شود بلکه معامله گری ریسک پذیری،علاقه،توانایی محاسبه،قابلیت استراتژی سازی را می طلبد که معمولا در هر فردی وجود ندارد ، پس بیشتر به نظر می رسد معامله گر موفق فرد برجسته ای از لحاظ روانی هم باشد.
نگاهی به زندگینامه افراد موفق کلاسیک در این حوزه مانند وارن بافت، جورج سوروس، بن گراهام، الیوت و… همگی نشان می دهد که آنها افراد پشتکار دار و توانایی بوده اند که توانسته اند ثروت زیادی را تولید کنند (در مقاله دیگر به این خواهم پرداخت آیا معامله گر فقط خودش سود می کند یا دیگران هم بهره می برند؟) بنابراین راز توانایی آنها خوش بینی،ریسک پذیری و مطالعه فراوان می باشد.
بنابراین 3 شرط اساسی موفقیت در بازار شامل توانایی تحلیل،مدیریت مالی و روانشناسی بازار هستند که به این مجموعه سیستم معاملاتی گفته می شود. این سیستم ویژگیهایی دارد که در این یادداشت کوتاه مجال توضیح آن وجود ندارد. هر معامله گر قبل از ورود به هرگونه معامله باید برای تک تک آنها برنامه داشته باشد و همه اینها در نظم معامله گری نهفته است.
معامله گر باید پیوسته مطالعه گر باشد و نقطه پایانی در این بازار وجود ندارد. به یاد داشته اشیم هر مبالغی که در این بازار از دست می رود، هزینه فراگیری یک درس از بازار قلمداد شود.
عماد عظیمی
رییس گروه پژوهش سازمان برنامه و بودجه
نکته مهم در تابلو خوانی:
هنگامی که در سهمی حقوقی ها خریدار و فروشنده هستند باید به این نکته توجه کرد که اگر حقوقی فروشنده باشد و اکثر حجم کل فروش مربوط به حجم فروش حقوقی باشد و اکثر حجم خریداری شده توسط کد های حقیقی باشد نشانه ای قوی از رشد سهم در آینده و اراده بازیگران سهم برای رشد سهم است.
اصطلاح حقوقی دارد جیب حقیقی را پر می کند از همین جا نشأت میگیرد.
نکات بورسی
بهترین زمان فروش سهم در بازار بورس ایران از ساعت ۹ الی ۹:۳۰ صبح می باشد.
بهترین زمان خرید سهم ساعت ۱۲ الی ۱۲:۳۰ ظهر می باشد.
دلیل:
شما اگر تحلیلگر حرفه ای و کار بلد باشید تحلیل های خود را قبل از شروع بازار انجام داده اید و اگر صاحب سهم باشید اول صبح و قبل از این که تحلیل گران آماتور شروع به فروش سهم کنند شما سهم خود را در مثبت بازار یا حتی صف خرید خواهید فروخت و به مرور و با نزدیک شدن به ساعات پایانی شاهد این خواهید بود که سهم متعادل یا منفی می شود این یعنی شما به موقع از سهم خارج شدید.
اما اگر خریدار سهم باشید با تحلیلی که قبل شروع بازار انجام داده اید منتظر ایجاد فرصت خواهید بود تا وارد سهم بشوید یا به اصطلاح سهم نقطه ورود را تاچ کند. شما ممکن است در ساعات پایانی سهم را درحالی که منفی است خریداری کنید دیده شده بعضی از تحلیلگران حرفه ای در صف فروش و در ساعات پایانی بازار به خرید سهم اقدام می کنند و روز بعد تحلیلگران آماتور با مشاهده مثبت شدن سهم به دلیل این کار آنها پی خواهند برد!
نکات مهم بورس از دیدگاه بنجامین گراهام عبارتند از:
1- هیچکس از آینده بازار مطلع نیست. پس ما به دنبال پیشبینی آینده نیستیم ما براساس رفتار کنونی بازار عمل میکنیم.
2- هر شرکت دارای دو ارزش دفتری و ارزش بازار است. ارزش دفتری حاصل تقسیم داراییها بر تعداد سهام و ارزش بازار نیز حاصل ضرب قیمت هر سهم در تعداد سهام است. اگر ارزش بازار شرکتی کمتر از ارزش دفتری آن باشد پس قیمت آن سهم پایین بوده و برای خرید مناسب است.
3-سهامی مناسب هستند که از نسبت قیمت/ارزش بازار نزدیک به 1 و P/E پایین برخوردار باشند.
4- فاصله ارزش دفتری با ارزش بازار شرکت، حاشیه اطمینان آن نام دارد که هرچقدر بیشتر باشد یعنی سرمایهگذار کمتر از نوسانات غیرمنطقی و بیدلیل بازار ضربه خواهد خورد.
داستان آموزنده:
سال 2008 بود که در یکی از خیابانهای فقیر نشین نیویورک در حال قدم زدن بودم. این عادت فصلی من بود، گاها کمک هایی به افراد نیازمند می کردم. به ناگاه پسرک واکسی را در آن طرف خیابان دیدم، نزد او رفتم برای واکس زدن کفشهایم. روی صندلی لم داده بودم و در حالی که سیگار می کشیدم از پسرک پرسیدم درآمدت چطور است راضی هستی؟
پاسخ داد بد نیست، خدا را شکر کمی پس انداز دارم در حدود 500 دلار که می خواهم همه اش را سهام بخرم تا بیشتر شود. این روزها همه دارند سهام می خرند.
لحظه ای به فکر فرو رفتم. واکس کفش هایم تقریبا تمام شده بود. ایستادم و یک اسکناس 100 دلاری به پسرک دادم. گفت آقااااا من این همه پول خرد ندارم. لبخندی زدم و گفتم بقیه اش مال خودت. فقط قول بده که فلان سهام نخری.
و در حالی که نگاهش به رفتن من خشکیده بود از او دور شدم.
فردای آن روز تمام سهام های خود را فروختم. و ریزش سنگین سهام ها از هفته بعد شروع شد و من بسیار خوشحال بودم که توانسته بودم علائم این ریزش را از زبان یک پسرک واکسی دریافت کنم. (فراچارت: همیشه کائنات، آگاهی ها و نشانه هایی برای شما دارد اگر دقت و توجه لازم را داشته باشید.)
قیمت ها تحت تاثیر پول پسرک واکسی یعنی آخرین پول هایی که ممکن است وارد بازار شود بالا میروند و نفس های آخرش را می کشد. و یکی از نشانه های انتهای یک روند صعودی همین است که مردم عادی به شدت اشتیاق دارند برای ورود به روند و احساس می کنند از پول بیشتر جا مانده اند و رشد های چشمگیری در آینده در انتظار آنهاست.
نویسنده: فراچارت
وارن بافت :لازم نیست که باهوشتر از دیگران باشیم، کافیست از سایرین انضباط و مداومت بیشتری داشته باشیم.
: نکات بورسی
وارن بافت می گوید: برای انتخاب، خرید و فروش سهام، سیستم شخصی خودتان را طراحی کنید.
:exclamation:در نتیجه با استفاده از دانش و تجربه ای که دارید سیستم معاملاتی مخصوص به خود را ایجاد کنید و پس از آزمایش و اطمینان مبنی بر درست کار کردن سیستم معاملاتیتان به آن عمل کنید ومطمئن باشید سود خواهید کرد
موفقیت مال کسانی هست که یک ثانیه دیرتر نا امید می شوند و یک لحظه دیرتر دست از تلاش بر می دارند
مواظب این یک های ساده باشید.
داستان بورسی:
یک پیرمرد روستایی وقتی دید یکی از گاوهایش که دیگر خوب شیر نمیدهد و مریض و
لاغر شده و بنظرش عمری زیاد ندارد در فکرش تصمیمی گرفت که آن را برای فروش
به شهر کوچکی ک...ه نزدیک آن ده بود ببرد.بالاخره یک روز صبح با گاوه مریضش
راهی بازار آن شهر کوچک شد در اواسط
بازار که همه دستفروش ها اجناس خود رو تبلیغ میکردند و داد میزدند این
پیرمرد هم آنجا ایستاد و آرام میگفت این گاو به فروش میرسد اما از آنجا که
آن گاو مریض و لاغر بود کسی به آن توجه نمیکرد و دیگر پیرمرد امیدش را برای
فروش از دست داده بود تا اینکه یکی از دلال های بازار که آن طرف بازار بود
فکری به ذهنش رسید و به سوی پیرمرد ناراحت رفت و به او گفت من این گاو
مریض تو را به قیمتی بالاتر از ارزشش میفروشم اما هر قیمتی که من گفتم تو
بگو من نمیفروشم تا زمانی که من اشاره ای دادم بهت آن قیمت گاو را بفروش و
بعد از فروش درصدی را به من میدهی ... پیرمرد شرط را قبول کرد و مرد
زرنگ(دلال) شروع به ساز و کرنا کردن برای فروش گاو مریض کرد . وقتی چند نفر
جمع شدند که ببیند جریان چیست مرد جوان شروع کرد و گفت 10 سکه ی طلا برای
این گاو میدهم اما پیرمرد گفت نه دوباره گفت 12 سکه برای این گاو شیرده
میدهم بازهم جواب نه بود درهمین حال مرد دیگری گفت من 15 سکه میدهم پیرمرد
گفت من این قیمت نمیدهم دوباره دلال گفت من 20 سکه برای این گاو قوی میدهم
پیرمرد بازهم نه گفت تا اینکه آنطرف مردی دیگر گفت من 22 سکه طلا بابت این
گاو میدهم و دلال به پیرمرد اشاره ای کرد گفت حالا گاو را بفروش ش ... اما
پیرمرد که انگار باورش شده بود که این گاو واقعا قوی و شیرده است گفت اصلا
من پشیمان شده ام و گاو را دیگر نمیفروشم !!! سپس همه رفتند و دلال گفت آخه
این چه کاری بود که کردی مگر نگفتم بفروشش .این گاو مریض و لاغر چه بدردت
میخورد حالا .. خلاصه که پیرمرد با پشیمانی تمام با گاو مریض و آخر عمرش به
سمت ده خود رفت
درس داستان: حتی اگر مالی بی ارزش را خواستند به قیمتی
باور نکردنی از ما بخرند دیگر طمع بیشتر نکنیم درس بازاری داستان : حتی اگر
در بازار سوار موج سفته بازان شدیم بیش از حد طمع نکنیم که همان چیزی را
هم که داشتیم از دست بدهیم .
نکات بورسی:
همیشه برای کسب سود و ضرر کمتر برای خود حد ضرر تعیین کنید بدین صورت که مثلا اگر حداکثر ۵% وارد ضرر شدید از سهم خارج شوید با این کار به نتایج زیر دست پیدا می کنید:
۱_جلوی ضرر بیشتر را میگیرید.
۲_فرصت دوباره برای اینکه ضرر به وجود آمده را جبران کنید.
۳_تجربه بیشتر در خرید و فروش سهم و حفظ روحیه
۴_جلوگیری از وسوسه های کم کردن احساسی میانگین.
نکات بورسی:
هیچ وقت بررسی رفتار خریداران و فروشنده ها و جو(مسائل روانی) بازار قدم اولتان برای خرید یا فروش سهم نباشد!
ابتدا با علم خود به تحلیل بپردازید سپس مسائل روانی را درنظر بگیرید!
افراد زیادی با در نظر نگرفتن این موضوع و نشستن در صف های خرید و فروش ضررهای سنگینی متحمل شدند!
مفهوم اجمالی بورس اوراق بهادار:
کلمه بورس ، یک واقع واژه فرانسوی است که ریشه آن از یک نام یونانی و لغت لاتین بورسا Bursa گرفته شده است. البته ریشه حقیقی آن قدری ناشناخته می باشد. در فرهنگ های معتبر لغت ، در مقابل کلمه بورس ، لفظ [ مبادله] و گاهی هم [مکان مبادله] و هم سیستم مبادله آمده است. در اصطلاح به مفهوم بازار است.
← نکات بورسی:
هیچ وقت بررسی رفتار خریداران و فروشنده ها و جو(مسائل روانی) بازار قدم اولتان برای خرید یا فروش سهم نباشد!
ابتدا با علم خود به تحلیل بپردازید سپس مسائل روانی را درنظر بگیرید!
افراد زیادی با در نظر نگرفتن این موضوع و نشستن در صف های خرید و فروش ضررهای سنگینی متحمل شدند!